Un brand de haine personal poate indeplini multe functii, printre care intarirea unui brand existent deja; spre exemplu ai un magazin de articole sportive si ai dori sa vinzi si anumite articole, cu numele magazinului tau pe acestea. Adica efectiv sa pui numele magazinului tau pe un tricou, un hoodie, o geaca sau altele! Poate fi o metoda foarte buna de a-ti promova brandul, prin expunere directa cu ajutorul clientilor, a colaboratorilor sau de ce nu, a rudelor. Plus ca nu orice magazin vinde articole sub nume propriu. Iar asta te poate scoate in evidenta foarte bine.
Un alt scop pentru brand-ul tau de haine, poate fi un venit suplimentar. Fie ca ai o idee buna in ceea ce priveste design-ul imprimeelor sau ai o audienta mare in OnLine, gen influencer, poti genera un venit suplimentar, precum si capital de imagine, folosindu-te de brand-ul tau de haine!
Este tare tare important sa intelegi ca totul implica niste costuri si desi noi facem tot posibilul sa facem totul cat mai simplu si mai accesibil pentru tine, trebuie sa gandesti situatia pe termen lung!
Cel mai simplu este sa te pui in pielea cumparatorului si sa iti pui realist intrebarea: De ce as cumpara asa ceva? Si incearca sa dai un raspuns cat mai realist la aceasta intrebare, din punctul de vedere al cumparatorului!
Iti spunem asta si din experienta proprie, noi fiind “microinfluenceri” cum se zice , avem o audienta decenta, insumand in acest moment (decembrie 2022) undeva spre 60 000 de urmaritori cumulati pe TikTok si YouTube, avem propriul merch, dar nu putem zice ca se bate lumea pe acestea. Nici nu le bagam pe gatul urmaritorilor nostri, deci este de tinut cont si de asta: trebuie in permanenta promovate produsele, si desigur, evidentiat scopul sau insemnatatea acestora.
Este ceva dificil de “calculat” cat de viabil este pentru tine un brand de haine personal, asa ca trebuie gandit bine inainte.
Cel mai bine este sa te gandesti care ar fi nisa ta de clienti, pentru ca tu va trebui sa gandesti design-urile pentru ei. Sa nu incerci sa te gandesti la “tot poporul”, ci sa-ti identifici un public tinta, pentru care sa creezi brandul.
Trebuie sa iti gandesti bine planul, in ceea ce priveste si vanzarea produselor. Poate la inceput este usor, pentru ca se incepe cu comenzi mici, usor de gestionat, cu un drum la cateva zile spre curier pentru a expedia produsele, dar daca totul ia amploare, va trebui sa ai un plan de gestionare a comenzilor. Adica cat de repede poti ajunge cu produsele impachetate, la curier, pentru ca acestea sa ajunga a 2-a zi la client.
Daca mai ai un job de zi, este posibil ca timpul tau sa fie foarte limitat si sa fii nevoit sa faci sacrificii, ori la jobul de zi, ori la partea cu brandul personal. Si din pacate, niciunul dintre aceste cazuri nu este unul favorabil.
Noi in prezent facem haine personalizate in diferite forme, pentru 3 branduri. 2 sunt pentru influenceri iar unul pentru un magazin on line. Pentru unul dintre branduri, noi oferim hainele si partea de personalizare, iar pentru celelalte doua, primim hainele pe care le personalizam, iar mai apoi ori le expediem noi, ori le ridica ei in functie de comenzile pe care le au.
In principiu toti 3 au un stoc minim permanent, fie ca acesta este la noi, fie ca este la ei. Si in functie de comenzile pe care le ai, noi refacem stocul. Este important un stoc minim/produse, astfel incat sa nu se astepte pentru personalizare cand se inregistreaza o comanda. Personalizarea nu prea o putem face in ziua in care primim comanda, dureaza de obicei 2-3 zile, si ar fi nitel neplacut ca un client care a comandat un produs personalizat de la acestia, sa astepte 2-3 zile pentru personalizare si inca una pentru expediere; se poate ajunge la o saptamana de la momentul plasarii comenzii, pana la momentul in care acesta isi va primi comanda.
Asadar, pe scurt trebuie sa te gandesti la: viabilitatea ideii, publicul tinta, suma pe care esti dispus sa o investesti initial, gestionarea business-ului si evident, sa intelegi procesele in totalitate, de la idee pana la momentul in care clientul isi primeste comanda.