Când lucrezi cu fișiere digitale, vei întâlni două tipuri principale de imagini: raster și vectoriale.

Imaginile raster sunt formate dintr-un număr fix de pixeli, ceea ce înseamnă că în momentul în care alterezi imaginea (o mărești de exemplu), calitatea acestora se vor deteriora. Pe scurt, o imagine raster mărită se pixelează! 

În schimb, imaginile vectoriale sunt create din ecuații matematice, linii și curbe, nefolosind pixeli.

Asta înseamnă că aceste imagini pot fi mărite de n ori, fără a-și pierde din rezoluție. Pe și mai scurt: o mărești cât dorești și nu se pixelează! 

Imaginile raster sunt cele tip JPEG sau PNG. JPEG-urile sunt mereu cu fundal, iar PNG-urile in mod normal sunt cu fundal transparent. Aceste imagini raster, rareori pot fi transformate în fișiere vectoriale sau destul de dificil. 

Cele mai comune fișiere vectoriale sunt cele care au extensia AI, EPS, PDF, SVG. Acestea pot fi oricând, cu ușurință, transformate în fișiere raster. 

Pentru deschiderea și modificarea fișierelor de tip AI, este nevoie de un program special precum Adobe Illustrator. De asemenea, fișiere vectoriale sunt și cele create în Corel Draw, cu extensia CDR. Însă, dacă lucrezi în Corel, noi vom avea nevoie de fișierele exportate ca PDF.

Foarte important! O imagine JPEG importată într-un program precum Abobe Illustrator, Corel Draw sau altele de genul, iar pe urmă salvată cu extensia specifică unui fișier vectorial, NU o face imagine vectorială!! Asta înseamnă că nu se bucură de avantajele unui fișier vectorial.