Ce este zona de bleed?

Zona de bleed este o prelungire naturala a proiectului. Fie ca este vorba de o carte de vizita, un flyer/pliant sau de un proiect de print and cut, zona de bleed este esentiala pentru a avea un produs finit fara zone albe, cu un aspect neingrijit.

Pentru a ajunge la un produs finit cu aspect ingrijit, te rugam sa faci un proiect adecvat! 

Urmatoarele informatii iti vor fi de ajutor!

Pentru a crea cartea de vizita de mai sus, vom folosi acest Layout 

Il poti descarca si tu gratuit sa-l folosesti!

Stai linistit, explicam mai jos ce-i cu toate liniile acelea!

In primul rand, fisierul de print trebuie sa fie de 9,8×5,8cm! Unde cei 8mm, reprezinta zona de bleed (cate 4mm pe fiecare latura), astfel incat sa avem toleranta la finisare, dupa cum se poate observa si mai jos.

Zona de bleed reprezinta dupa cum am specificat si mai sus, o extensie naturala a design-ului. Care nu trebuie sa contina informatii precum texte, numere, logo-uri sau alte elemente esentiale, care trebuie sa ramana in produsul finit. 

Cartile de vizita se printeaza pe coli mari, nu individuale!! Si se aseaza una langa cealalta, dupa care se taie la ghilotina, pana se ajunce la produsul finit de 9x5cm. 

In design, nu trebuie sa adaugi markerele de taiere, acestea le aplicam noi dupa ce facem asezarea pentru print!

Acesta este unul dintre motivele pentru care in general nu se pot nici printa mostre, gen o carte de vizita si e bine ca proiectul sa fie facut corect din start!

Datorita faptului ca acestea trebuie taiate la ghilotina, este necesara o mica toleranta, pentru ca oricat de performante masinarii am folosi si oricat de iscusiti am fi noi, mici erori tot apar; asa ca e bine sa tinem cont de ele, pentru a avea produsul final, cat mai bun. 

Chiar si imprimantele mai fac mici greseli la print, in general mici devieri, care de multe ori nici nu sunt vizibile, dar devin tare aparente la final, cand produsele sunt finisate. 

Asa ca trebuie sa ne punem niste zone de bleed si siguranta, unde sa nu avem elemente absolut necesare. 
Gen text, logo-uri si altele, pentru a nu risca sa fie taiate la partea de finisare. 

Asa ca, in zona de bleed si cea de siguranta, vom continua doar design-ul cu elemente grafice neesentiale si care nu schimba produsul final daca ele vor fi taiate. 

Poti observa mai jos, cum se taie defapt cartile de vizita! Niciodata nu se taie perfect pe linii, ci cu o mica deviere din pacate. 

Indiferent de eroare, cartea de vizita rezultata este in continuare cu toate elementele esentiale prezente si netaiate. 

Evident aceste exemple sunt exagerate si slabe sanse de asemenea erori la finisare, dar posibilitatea exista, asa ca e bine sa tinem cont de aceasta. 

Zona de bleed nu trebuie confundata cu o zona neagra sau alba, sau de alta culoare, daca design-ul in sine nu se continua pe aceasta. 

Daca ai respectat cele de mai sus, produsul finit va fi cel dorit, iar daca nu, foarte probabil, acesta va avea mici defecte inestetice!

Acum ca ai inteles cum sta treaba cu zona de bleed, te rugam sa aplici aceleasi principii si la alte design-uri, precum: flyere, trifold, vouchere, print and cut si altele.